За Вас

Кои сте вие? За кого е предназначен този блог?

Главно за вас : )

Ако погледнем частта с разказите, то значи вие сте читатели. Обаче ако погледнем частта с фотографските ми публикации, значи вие сте повече фотографи. Може да сте начинаещи фотографи без никакъв опит, може да сте напреднали фотографи, които нямат нужда от определен съвет, а просто искат да обменят някоя идея – може да сте всякакви – ако имате нужда от нещо – добре сте дошли. Тези две първоначални секции бяха допълнени от публикации в областта на физиологията, сугестологията и нейното приложение в педагогиката, наречено сугестопедия.

Идеята ми първоначално беше да направя един блог, в който по един необременяващ начин да опиша фотографския си опит. Вие може да знаете повече от мен, но със сигурност има хора, които знаят по-малко – и на тях мога да им бъда полезен.

Да, можете да възприемете този блог и като опит за безплатен курс по фотография за начинаещи. Или пък онлайн курс по фотография за начинаещи. Със сигурност нямам за цел да измествам платените курсове, но бих се радвал, ако всеки, който има интерес към фотографията и се чуди на какъв курс за начинаещи да се запише , да прочете темите в този блог и успее да отсее важното от маловажното от информационната джунгла, наречена интернет.

С времето се оказа, че аз развивам една теза във всичките си теми – и това е тезата, че ние не се нуждаем от скъпа техника, за да правим фотография, дори не се нуждаем и от фотоапарат. Една от фотографиите ми, които приятелите харесват най-много, е направена с кибритена кутийка. Цялата кутийка ми излезе около 50 стотинки! (кутийката от кока кола оскъпява много, ей!!!).

Реално има два пътя във фотографията: единият е пътят на техниката – там фотографията като изкуство е поставена на заден план пред удоволствието от щракането и разговорите на технически тематики; често тестовите снимки взимат превес над нетестовите като количество; другият е пътят на изкуството – взимаме някакъв фотоапарат, понякога случаен, понякога нарочен, а и не винаги фотоапарат (може да решим да правим фотограми, не бива да се ограничаваме само до камера обскура) и правим снимки. Често дори не знаем какви са всичките технически параметри на използвания фотоапарат, но като краен резултат има фотографии. Дали те ще са изкуство или не, това е въпрос на трактовка и на настоящите възможности на автора им (защото авторите се развиват – днес не може, утре хоп – направил невероятна изложба).

Вие преценете къде сте и какво искате да постигнете. И така ще знаете накъде да вървите.

Също така се замислям колко важно е човек да говори от опит – но подкрепен с теория. Защото в противен случай на бял свят могат да се появят невероятни заблуди с чудовищни размери, които да се мултиплицират неколкократно в главите на четящите и да се превърнат в легенди. И тук бих желал да заявя, че се старая легенди сам по себе си да не създавам. Теорията е моя приятелка, но толкова, доколкото да мога да си държа фотоапарата, за да не ми пада от ръцете, като снимам.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s