Етикети

, ,

Наскоро попаднах на един български фотограф, живял преди години, за когото не бях чувал и ме хвана срам от собственото си невежество. Негов албум ми попадна в едно небезизвестно кафене и преснимах няколко кадъра, за да ги покажа на онези от вас, които нямат възможност да отскочат до кафенето. Благодаря на Иво Хаджимишев за изготвената селекция и на всички, които са работили, за да бъде този албум факт. Ще погледна от къде мога да си набавя албума, защото това е първия български фотограф, който буди интерес в мен (първи по години, иначе с творчеството на професор Рум съм се запознал по-рано, за него бях чувал легенди още като ученик преди 20 години). И някакси е редно да отдадем почит и уважение.
албум на Стоян Сертев

Архивът се състои от повече от 800 филма, съхраняващи се в специално направени чекмеджета, побиращи по 100 филма. Значи всичко на всичко 9 чекмеджета : ) В албума Хаджимишев ни предлага 108 кадъра (0.3% от цялостното му творчество), а от тях аз избрах само 7, които да ви покажа.

P1030115

Подозирам, че Стоян Сертев пази в архива си още доста интересни фотографии, които заслужават да бъдат видяни и споделени, въпросът за селекцията на кадрите, които да попаднат в един каталог, е много дълъг.

P1030118

Представа си нямам от критериите, които трябва да бъдат изпълнени, възможно е дори да има доста нефотографски изисквания. Та така.

P1030120Този кадър е направен по времето на строежа на паметника на Съветската армия в София. Много ми допада как строителите се смесват с фигурите (или статуите, както решите) от метал. 
P1030114Аз не съм критик, не съм изкуствовед, не очаквайте от мен да пиша някакви дълбокомислени слова, просто разгледайте и се опитайте да уловите атмосферата.
P1030112

Стоян Сертев има усещане за мига, виждам, че знае как да постави въпросителен знак върху фотографиите си – да постави онова „а това какво е?“ върху случващото се – независимо дали това ще е портрет или случка на улицата.

P1030111

И има едно доста изтънчето чувство за композиция и кадриране. За което му свалям шапка! Свалете шапки и вие : )

P1030110