Етикети

, ,

Оня ден нали вдигах шум за Ломото и как това е един вид фотография, при която няма автор, после излязох с един Любител 2, който един съфорумец ми подари наскоро. Заредих едно филмче и излязох да поснимам.

Като бутнете предното капаче на шахтовия визьор назад, то се застопорява в едно положение, което ви позволява да гледате през една квадратна дупчица на задното капаче. Това е "спортния" визьор.

Като бутнете предното капаче на шахтовия визьор назад, то се застопорява в едно положение, което ви позволява да гледате през една квадратна дупчица на задното капаче. Това е „спортния“ визьор.

Първото и основно впечатление е, че фотоапаратът снима. Работи. Това е много важно. После идват и другите впечатления. Според мен си има всичко нужно, за да можем да го наречем „фотоапарат“. Има си скорости, бленди, има визьор и матово стъкло за фокусиране, има и един „спортен“ визьор, който се оказа супер удобен за моя начин на снимане, само че завъртах фотоапарата в хоризонтално положение, за да не се изненадвам прекомерно от резултатите.

P1020876

Тук виждате какво представлява шахтовия визьор и изобщо защо фотоапаратът има два обектива. Снима се през долния обектив, а се гледа през горния. Тоест това е огледално-рефлексен фотоапарат, но тук огледалото е неподвижно. И оттук следва, че ще съществува разлика между това, което виждаме във визьора и това, което реално снимаме. Няма страшно, той и визьорът не е точен : )

Фотоапаратът има скала за метрите, а виждате, че визьорът има матирано кръгче в центъра за фокусиране. Тоест не се налага да фокусирате на око. На предното капаче има лупичка за фин фокус. Изважда се с издърпване. Ако ви попадне нещо по-марково в ръцете, е възможно лупичката да е на пружинка и да излиза при побутвате с пръст наляво или надясно. Така че ако с леко дръпване не излиза, спрете и размислете!

p1020871-inverted

Фотоапаратчето има скорости 1/10, 1/25, 1/50, 1/100 и 1/200. Блендите са от 4.5 до 22. Аз снимах на бленда 11 и 1/100 (бях с филм Кодак Тмакс100) и карах по правилото Слънце 16. Ако беше лято, бих снимал на бленда 11 и скорост 1/200, но сега е зима и слънцето е с една идея по-слабо. На скорости под 1/50 не бих снимал от ръка – спусъкът е прекалено твърд. Но то и надали би ми се наложило, бих предпочел да снимам в слънчево време.

p1020873-inverted

Отдавна не бях снимал с фотоапарат с шахтов визьор и бях отвикнал да въртя насам-натам фотоапарата, докато изправя кадъра. Ако срещате зор, бутате предното капаче назад и ползвате спортния визьор. Нямам средноформатен скенер и за да ви покажа какво се получи с Любителя се наложи да импровизирам силно – използвах таблета за просветка и нацъках три негатива колкото да има какво да покажа, да видите, че се получават снимки.

Любител 2

Не зная дали вие сте доволни от това, което виждате, но аз останах с много добри впечатления. Малко ми беше странно отначало, че винаги се получават квадратни снимки,  едно време снимах с един Киев 88, а по-преди с един Велтафлекс, а най-преди с един Любител 2 като този, за който сега пиша, така че все съм виждал квадратни снимки, но тогава бях много зелен, че да мога да пиша за снимането с някой от изброените фотоапарати; има нещо магнетично в квадратния формат… бягайте да гледате Вивиан Майер!!!