Етикети

, , , ,

Интернетът си казва тежката дума. Нароиха се една камара сайтове за технически ревюта на техника, както и форуми, в които до несвяст се обсъждат плюсовете и минусите на новата (или пък защо не и старата?) фототехника. Но какво ми прави впечатление?
Ревюто ще покаже толкова, колкото може неговия автор. Не повече.
И второ – често някои неща са преувеличени. Пример? Ами за пример мога да дам целия блог на Стив Хуф, Янидел или Ерик Ким. Но нека сега не се фокусираме над тях, че ако бяха само те – с мед да ги нахраниш.

Когато четем някаква литература, ние трябва да си даваме сметка какъв човек я е писал и от каква гледна точка той е изхождал в своите разсъждения. И веднага се сещам за един пример – когато се чудех преди години какъв фотоапарат да си купя, изчетох почти всичко в интернет за Voigtlander Bessa R3M и почти всички бяха категорични, че късата база на телеметъра (къса в сравнение с Лайка, не друго) ще се отрази на прецизното фокусиране. Години по-късно направих сравнение с един и същ обектив, закачен на фотоапарата с най-дългата телеметрична база и на горепосочения фотоапарат, за да установя, че разлика няма. Какво излиза? Че едните си разсъждават нещо на глас пред клавиатурите, но смесват реалност с фантазии. Или с други думи – живеят на Луната и говорят за атмосферата на Земята. Или са като моята котка, която веднъж седна и написа трактат за ползата от вегетарианството. Всъщност тя беше заклет суровояд – ядеше сурова риба на поразия.

Друг пример? Преди да си мисля да си купя Бесата, си мислех за Minox GT-S. Но се отказах, защото прочетох, че меренето му било неточно и почти всички кадри излизали недоекспонирани. Можете ли да отгатнете дали авторът на това твърдение е снимал кадри с небе? Защото няма друг случай, в който светломерът да се лъже (а той не се лъже в действителност, просто небето е много по-светло и оттук останалата част на кадъра ще бъде недоекспонирана). Имам изснимани над 50 филма с Минокс и забелязах, че меренето му като точност е съпоставимо с матричното мерене на професионалните Никони. Това само ме радва. А да не говорим, че има ръчен режим на работа, за който никой нищо не казва, все едно не съществува.

И примери мога много да давам и да пиша до безкрай, това е ясно. Но нямам такава цел. Бих искал просто да е ясно, че днес всеки може да пише и да се изказва като последна инстанция, а да му липсват елементарни знания. Да не е наясно как се работи с даден фотоапарат и да коментира, че се работело бавно и заради това не можело да се прави еди-каква си фотография (както аз не бях наясно, но слава богу, си мълчах).

Затова гледам, чета, но обръщам внимание само на фактите, такива, каквито са. Интерпретацията си я правя лично аз, иначе рискувам да правя не моите избори, а чужди и да не живея моя, а нечий друг живот.

Честит Рожден Ден на Ендре Фридман, който днес щеше да стане на 100 години! Чести Рожден, Роберт Капа!