Етикети

, , ,

Да, зная, снимането и копирането създават една цялост, един завършен процес. От момента, в който се заражда в главата ти идеята да снимаш (не казвам, че в главата ти се заражда идеята за самата фотография, тъй като много фотографии не са носител на авторска идея), до момента, в който фотографията е в рамка на стената. Но нека погледнем и малко встрани от тази гледна точка. Хипотетично, в известен смисъл.

Има хора, които казват, че копирането (процесът на създаване на позитивни изображения върху фотохартия в тъмната стаичка) е по-важно от снимането. Има други, които споделят, че удоволствието от престоя в тъмната стаичка е по-голям от удоволствието от самото снимане. Аз пък съм от третата група хора, за които самото снимане е по-интересното занимание и резултатът от самото снимане ме интересува най-много. Защо?

Защото това е моментът, в който една фотография се ражда. Хубава, лоша, една фотография се появява на бял свят. И като всеки един човек, и всяка една фотография е уникална сама по себе си.

Вчера попаднах на един фотограф, който споделя, че за него по-важно е копирането (обработката), отколкото самото заснемане. Затова и ги пиша тези редове, като един опит за размишление над прочетеното вчера.

Мен силно ме вълнува крайния резултат. Но зареждайки изсниманите филми в корекс-дозата аз не си мисля за това как ще обработя (копирам) кадрите, а в главата ми се върти мисълта за това какво ще има за гледане. Защото какъв е смисълът от положения труд по обработка или копиране, ако няма какво да се обработва или копира? Разхищение на ресурси и време?

Така поставям за себе си на първо място случващото се във фотоапарата като предпоставка за по-нататъшна работа. Защото каквото направя с него, после не подлежи на корекция. И след него се нареждат в редица увеличителя, компютъра, скенера. Един ден ще имам по-хубав увеличител, по-хубав компютър и по-хубав скенер. Но заснетото ще си остане същото.

И не се увличайте по обработка или копиране, защото можете да си копирате или обработвате, когато искате и колкото си искате, но моментът, в който фотографията се ражда, е само един!