Етикети

, ,

Бих желал да обърна внимание на един факт – консумирането на подсладители вместо естествени захари води до блокаж в еднокринната система, който може да избие в няколко различни посоки. Като тръгнем от простото затлъстяване и превръщане в топка, през по-сериозния букет от хронични болести и стигнем до рак.
Гледам тука около мене колко народ, включително и лекари, си подслаждат кафето с подсладител, пият кока кола диет и кока кола зеро (боже, нула калории, това как е направено!?) и си създават предпоставки за съзвездие от заболявания.
Не съм някакъв радетел за природосъобразно хранене, но тъпченето с продукти на химията за мен не може да има положителен ефект.
Затова – купете си захар, яжте мед, плодове, каквото ви е на душата – но аспартам, захарин, цикламат – по-добре недейте.
Още с отварянето на кутийката кока кола зеро човек може да започне да отделя инсулин, щото … предвкусва сладкото!!!
Излиза инсулина и вика – де е глюкозата?
Глюкоза няма – и за да не е капо взима останалата глюкоза в кръвта и я прави на сланина.
И се получава един парадокс – Гладни сте, а и дебелеете в същото време!?
По принцип имаме глюкозни транспортери по клетъчната мембрана на бета клетките. Глюкозата преминава, влиза, тътри се – митохондриите я подхващат – и в резултат почват да изкарват АТФ в щайги.
Тоя АТФ блокира едни йонни канали, на които преди години са им викали „глюкозо-зависими“ йонни канали, сега им викат, че били Калиеви канали, зависими от АТФ… те блокират и в резултат клетката се деполяризира до -50 миливолта.
Това довежда до активиране на Л-тип волт-зависимите калциеви канали и в резултат те се отварят – има един мотив S4, който е изграден от аминокиселини с положителен заряд – той мърда и отваря пората на алфа-подединицата на тези канали.
Навлезлият калций фаворизира сливането между везикулите, в които се съдържа инсулина, с клетъчната мембрана (тоест екзоцитозата – секрецията на инсулин) и при сливането им се освобождава инсулин, който тръгва на дълго пътешествие с кръвта.

Резюме – За да се секретира инсулин, е необходимо да има глюкоза, която да навлезе в бета-клетките.
НО!
Има и психосоматична компонента – самото предвкусване на захарта води до секреция на инсулин при хора.
Или дори да не е предвкусване, а само вкусване – също води до секреция, заради изработените очаквания за глюкоза, макар и да консумираме диетична кола зеро.
Отделно е установено, че самите подсладители също стимулират секрецията на инсулин при бета клетки, независимо, че няма глюкоза.
Има едно вещество, наречено Бисфенол А и то се отделя при горене на пластмаса. Дотук – добре. Обаче каква изненада беше за мен да прочета, че реално той присъства във… всяко едно шише за минерална вода!? Просто сложиш ли вода в едно пластмасово шише, пластификаторите сами изскачат от шишето във водата, включително и дядо ви бисфенол А (съдържа се в поликарбонатните пластамаси, от които е направен дори моя Минокс, но и не само той, а повечето пластмасови фотоапарати, хихи, а иначе Миноксът има и фибро влакна).
Самият той (дядо ви Бисфенол А, не Минокса) е с хормоноподобно действие и при риби води до поява на двуполовост!? ЪХ! Мъжките риби станали меки китки!?
Отделно, че намалява сперматогенезата – и за съжаление няма да ви направи стерилни, но ако имате деца, то те ще са силно предразположени към диабет, затлъстяване и други хронични заболявания…
Затова – купете си кана Брита, филтрирайте водичката, отливайте я в стъклена кана и си щракайте с пръсти.

А иначе ефекта на бисфенол А върху кинетиката на инактивиране на калциевите канали (SSI) беше умопомрачаващ, когато го изследвах в рамките на докторантурата си в Братислава. Но това е ин витро, нито дозите / концентрациите се срещат ин виво, нито ефектът е само върху калциевите канали.

Вече всеки, прочел тази тема, ще знае, че има разлика между 1 портокал и сокът от 1 портокал.
Знаете, предполагам, че цитрусовите товарят белия дроб и ако имаме кашлица, не са най-доброто, защото ще увеличат белодробната секреция и с това и нашето желание да кашлюкаме.
Така също препоръчвам на всички, които карат на дълъг път вместо редбул да пият прясно изцеден портокалов сок. Ще се изненадате от огромната разлика.
Едно време, като трябваше да мина 1000 км за 1 ден, пиех по два редбула за деня. Чувството е ужасно – усещаш, ще си нещо неадекватен, но не ти се спи. Караш.
Направих си сок един ден от портокали – 1 литър – и го почнах от сутринта бавно и полека вместо вода за целия ден – дори не се изморих!
Днес не бих консумирал цитрусови вечер. Знаете, че парасимпатикуса се активизира вечер (а с това и центъра на кашлицата – то и затова винаги се случва като имаме кашлица и тъкмо си мислим, че почва да отминава, като легнем да спим и точно преди заспиване да почнем да кашляме грозно). Спасението на това грозно кашляне преди заспиване е една глътка от едно горещо еспресо. Горещо, защото ще предивзика лека вазодилатация и така ефектът на кофеина няма да е толкова изразен, а в същото време пък ще е достатъчно силен, за да подтисне центъра на кашлицата (затова сиропчетата за кашлица едно време бяха с кодеин, а преди това – морфинови прахчета).
Самото кафе възбужда нервната система по прост начин – активизира рианодиновите рецептори по мембраната на ендоплазмения ретикулум и в резултат калция от него преминава в цитоплазмата. Този калций ще има ефект върху тонуса на мускулите, върху акционните потенциали на невроните (повишава възбудимостта).
Интересното е, че кофеинът се свързва с калция (ако прекалявате с кафето, може да осъмнете с остеопороза), но от друга страна кофеинът способства за диференциацията на невроните … което би означавало да има ефект върху личността – да я подчертава. Или с други думи – развива интелигентността. Но Нота Бене – развива, а не създава интелигентност : )
За остеопороза не е достатъчно само човек да пие много кафе, трябва да го комбинира с липса на движение и високопротеинова диета.
Бях писал преди, че в кафето се съдържат много полезни органични киселини, които имат изразено антидиабетично действие.

Едно време на специалистите по хранене им се  е викало „броматолози“, а на науката за храненето – „броматология“.

Асен Златаров е един български броматолог. Имам учебника му, вътре пише… големи смешки, ама все пак е писан по лекции от 30-е години на миналия век : ) и за онзи момент всъщност е представлявал върха на сладоледа, направо черешката.

Изкуствените подсладители не са изследвани цялостно. За да бъдат изследвани, някоя от водещите световни лаборатории трябва да седне и да го направи – заради изискването да се използват много методи от най-различни сфери. А тя ще иска голямо финансиране, което не зная кой би им дал за … какво? Какъв ще е резултата? Пари ли ще се изкарат от това проучване? Продукт ли ще бъде изваден на пазара? Нищо. Просто заради една статия, че изкуствените подсладители били вредни, никой няма да отдели 5 милиона евро. Финансират се изследвания, които в резултат вадят нещо – я продукт, я някакво ноу хау или в краен случай донт ноу, но не и отрицание. Отрицанието не се финансира.
Има частични данни ин виво (изследвани са различни сокове за спортисти, съдържащи различни захариди – като са замествали соковете с подсладени с изкуствени подсладители, за да видят разликата при физическо натоварване) и ин витро (клетъчни култури). Има разни статийки.

Имам колежка, кара докторантура по физиология (диабетология). Тя се подложи на невероятна диета, от която не зная как остана жива. Ядеше само месо в продължение на няколко месеца. Гледах я наскоро да яде гъша каша с много мазнина и брашно, но я ядеше без хляб и казваше, че нямало проблем за хранителния й режим. Не консумира витамини, минерали, нищо освен съдържанието на месото – така в продължение на месеци.
Друг колега, който ни кара да четем за циркадните ритми като ненормални, ни води на ресторант в 10 вечерта, за да се натъпчем като магарета… а в това време мелатонинът е ударил кепенците на панкреаса и … спи градът.
Трети колега признава, че прекалява с макдоналдс и кока кола…а то и почва да му личи…
Това са диабетолози – статистически погледнато единият е с инсулинова резистентност, друг е хванал пътя да му прави компания след 10 години. Дотогава първият може да е развил диабет тип 2.
Познавам доста лекари, които използват подсладители. Не просто дъвка без захар. Изобщо.

Това ме накара да се замисля – Абе, ние от какъв зор ги изследваме тия работи, щом файда никаква?
Самите изследователи не обръщат внимание на своята работа, все едно живеем в паралелна вселена?
Нима не трябва точно те да приложат резултатите от своя труд в живота си?
Най-малкото това.
Иначе няма никакъв смисъл от нашите заплати – трябва да изляза на улицата и да я раздам на хората и да кажа – аз приключих с науката. Файда няма.
Тия заплати нали вие ги плащате с данъците си? Трябва да знаете къде са отишли. Какво е направено. Какво ви грее нашия труд.

Консуматорското общество – идеалът на съвременното човечество!
Бизнес е за тигрите, за малките котенца като мене, дето ги карат да подскачат в синхрон, е поминък. Според мен в догма се издигна набълбукването с факти, наречена днес образованост.
Авторитетите са новите богове.
Веднъж бях на една лекция на един броматолог. Много интелигентно говореше човека. И аз се скъсах да пиша.
Обаче някъде към края нещо се усъмних и го погледнах по-критично.
Е, може ли един специалист по правилно хранене да бъде над 120 кг?
Така че, като слушам някой нещо да ми обяснява, гледам с очи и „около обясненията“.