Етикети

, ,

Хормонален контрол и хомеостаза на калция и фосфора

/резюме на глава 25 от учебника по физиология на Емилио Карбоне, един от откривателите на нисковолтовите волт-зависими калциеви канали/

1. Образуване и ремоделиране на костите

* витамин Д
увеличава нивата на плазмен калций
* паратиреоиден хормон
увеличава нивата на плазмен калций и намалява нивата на фосфати
* калцитонин
понижава плазмените нива на двата йона

Значение на калция – за провеждането на нервния импулс / мускултите съкращения / кръвосъсирването
Значение на фосфата – изгражда нуклеиновите киселини, фосфолипиди, структурните фосфопротеини и ензими, високоенергийните съединения АТФ и креатинфосфат.
Двата йона съставляват хидроксиапатита, който представлява главният минерален компонент на костта.

Хомеостазата на двата йона зависи главно от три фактора:
* чревната резорбция
* отделянето през бъбреците
* костното ремоделиране

Пропускам описанието на костната тъкан и на процеса на нейното ремоделиране.

Други хормони, които влияят на хомеостазата на калция и фосфора

* глюкокортикоиди
потискат пролиферацията и активността на остеобластите /клетките, които създават костната тъкан/ и бъбречната реабсорбция на фосфати.

Нота бене – Продължителната терапия с глюкокортикоиди води до остеопороза.

* растежен хормон – подобрява чревната резорбция на калций, както и неговото отделяне с урината – първият процес може да надделее над втория и да доведе до един положителен баланс на калций в организма

* инсулин – фаворизира костообразуването

* хормони на щитовидната жлеза – възможно е да предизвикат хиперкалцемия /повишено съдържание на калций в кръвта/ и следващата я остеопороза /когато процесите на разграждане доминират над процесите на изграждане/.

* естрогени – имат превантивен ефект върху остеопорозата чрез ефекта си върху някои цитокини

Да, консумирането на храни, богати на белтъци също води до увеличена резорбция на калций от червата.
И при хора, които консумират бедна на белтъци храна, нуждата от калций е многократно по-малка, тъй като не отделят толкова много калций чрез урината и резорбцията от чревната лигавица е по-малка.
Дотук нищо ново. Това беше въведението. Ще се постарая да разгледам всяка една подточка в детайли. Или както казва Гошо – да покажа истината в нейната цялост. Трябва да разгледаме и храните, богати на калций. Също да не пропуснем и храните от растителен произход, богати на аминокиселини – и особено онези от тях, за които съвременната диетика/диететика съобщава, че съдържат от незаменимите за човешкия организъм аминокиселини, информация, която погрешно се интерпретира като аминокиселини, които се намират само в месото, а реално това са аминокиселини, чието образуване в човешкото тяло е незначително, минимално или отсъства напълно и е необходимо да постъпват с храната. Тези аминокиселини се съдържат в растителните продукти, почти никога всичките осем на куп, с изключение на няколко растения, които би било интересно да разгледаме.

В една предишна тема вече писах, че приемът на калций /нуждата от калций/ зависи от хранителния режим.
Консумирането на белтък в количество от 60 грама дневно поставя летвата на 500 до 1000 мг/дневно /за хора, консумиращи месо или консумиращи голямо количество млечни продукти/. Калцият е необходим в по-висока доза, тъй като е необходим за коригиране на киселинно-алкалното равновесие, което се измества в полза на киселините – при метаболизирането на аминокиселините киселинността на организма се увеличава. В съседната тема вече писах, че ако този калций, който е необходим в повече, не се набавя с диетата, то той се извлича от костите.
Да, консумирането на храни, богати на белтъци също води до увеличена резорбция на калций от червата.
И при хора, които консумират бедна на белтъци храна, нуждата от калций е многократно по-малка, тъй като не отделят толкова много калций чрез урината и резорбцията от чревната лигавица е по-малка.
Това го поставям в червено, за да не го забравям.
Тези теми ги пускам с идеята, че е хубаво човек да знае на какво е продукт.

Като се погледне в огледалото, да му е ясно кое от къде идва.

Процесът на ремоделиране на костната тъкан е непрекъснат. Ако в резултат от обездвижен начин на живот и липса на натоварване костната плътност е намаляла, поради липса на необходимост от поддържане на съответната маса, то с едно трениране на организма и двигателна активност, натоварване, това се компенсира.

Двигателната активност оказва благоприятно въздействие и на ставите, които се изхранват при движение, пасивно – в тях няма кръвоносни съдове, а се разчита на синовиалната течност.
Едно кафе сутрин и каране на колело са идеална профилактика на каквото се сетите… обещавам да не ме мързи да карам колело, щото това си е за моя организъм, за мен самия и моето здраве…