Етикети

, ,

Знаете ги швейцарците от Bolex – едни от малкото останали производители на филмови кинокамери. Произвеждат два модела – един с пружина (за да не зависи човек от електричество – гледам, че с вариообектив ще се върже към 10 хил лева, което за обикновените хора е отчайващо много, но за един екип, в който не просто се снимат клипчета, това е нормална цена – защото просто има много други разходи, не е само да си купиш камера и ленти, ама няма нужда да се правя, че зная, аз съм много далече от тези неща) и един с електромотор – в две разновидности – стандартен 16-милиметров филм с двойна перфорация и супер 16 (същия филм, но с едностранна перфорация и в резултат на това – кадърът е с пропорция като 35-милиметров филм, понеже е по-дълъг). Знаете, че на супер 16 се снимат доста работи – сериали за телевизията, игрални филми (супер 16 е с големина на кадъра почти като 35-милиметровия филм – а е няколко пъти по-евтино да се снима на 16 милиметра – макар че цената на филма като консуматив с обработката му за една европейска продукция не надвишава 4% от всички разходи. А видеото не е като да не е капризно – и там има маса обработка, която не е никак евтина, работа с осветлението и след това трябва да се мисли по въпроса за съхраняването. Но това е друга тема. И отделно можете да си поръчате да ви преправят стандартната 16-милиметрова кинокамера в супер 16 на добра цена.

И тези швейцарци са решили да пуснат на пазара дигитална кинокамера – или с други думи – видеокамера, която снима в некомпресиран формат.

Bolex D16

Можете да се информирате за кинокамерата в сайта на Digital Bolex. От това, което аз прочетох, разбрах, че става дума за дигитална кинокамера, която снима 2K видео на цена от 3000 долара. И то никак зле. Ето една малка брошурка, която изброява основните моменти при този модел:

И тъй като от вчера зная какво е фантомно захранване (простете ми невежеството), виждам и се радвам, че мога да си закача готини микрофони (ако ми стигнат джобните). Но, знаете ли, може би по-скоро бих се радвал да снимам нещо сериозно на супер 8, отколкото да снимам с тази дигитална видео камера. Остава ми само силно да повярвам.