Етикети

, ,

Понякога си мисля, че хората ги събират тези думи в едно? Тези дни пак четох по форумите, че на еди кого си му куцало кадрирането. А композицията? Вероятно и тя, нямам представа.

За мен композицията е подреждането на обектите в пространството и връзките между тях, ако те съществуват. Преди време се мъчих да пиша някаква тема по въпроса, после си припомних книжката на Лидия Дико, след това попаднах на една друга книжка и накрая се зачудих дали камилата или камиларя. Така че за композицията в този блог вече доста е писано, надявам се – с някакъв частичен резултат. А кадрирането? Кадрирането, според мен, е „поставянето на рамката“ – взимате и казвате – вляво ще се хваща толкова, отгоре – толкова, надолу до тук и надясно до тук. Толкова. Композицията си е композиция, но в крайна сметка – тя трябва да влезе в рамки. Тези рамки, които виждате във визьора.

Ако ние нямаме представа от композиция, няма смисъл да се заблуждаваме, че кадрирането ни ще е наред. Няма как да кадрираш, ако не знаеш как да си подредиш обектите. За тези, които не подреждат, а някой друг им подрежда        (припомням още един филм с Кертес) – там е ценна гледната точка.

Това е.