Етикети

, , ,

Чудите ми се на акъла, то признавам и аз се изненадвам от себе си самия и от своите приумици, но до преди двадесетина минути имах едно желание да изляза и да поснимам с 8-милиметровата си кинокамера. То желанието да има човек е супер, обаче тъкмо си нахлюпвах обувките и хоп – зачука по прозореца – дъжд. Отново. Близостта на океана си казва думата. Вали, спира, изгрява слънце, изсъхва, пак вали, и пак изсъхва – така е било и така ще бъде : )

Къде сме ние с нашите мимолетни желания? Ами аз в момента съм по пантофи на фотьойла и ви се оплаквам публично : )

И за да не сте капо, направих една снимка на камерата, с която мислех да изляза и да поснимам из уличките на града. Ако утре времето е по-благоприятно, може да отскоча до морето и да снимам лодките в тинята по време на отлив (от безопасно разстояние, знаете, че е опасно, аз не съм толкова луд).

normal 8 mm cine camera Quarz 2 with accessories.

normal 8 mm cine camera Quarz 2 with accessories.

И понеже ви показвам на снимка едно добре пазено мое съкровище, трябва да кажа две думи за него.

Това е 8-милиметрова кинокамера от 1967 година, когато Кодак вече лансират много по-модерния формат супер 8, но поради технологична изостаналост на соцблока, ние имаме удоволствието да се радваме на кинотехника от 30-е години в края на 60-е и началото на 70-е години.

Самата камера е много семпла – оборудвана е с обектив от 12 мм, който се пада нормален за този формат, има бленда от 1.9 до 16 (не ми е ясно какво ще снимате на 1.9 с фикс фокус, но хайде), има и селенова клетка, която не показва точно, но навремето я бях носил на сервиз за настройване, колкото да видя дали ще издържи известно време и да ви кажа – ако ходите всяка година или през две години на настройване, можете да си ползвате старите селенови клетки – светломери, фотоапарати, кинокамери и каквото още се сетите, без проблеми. В моя случай аз имам външен светломер и си работя с него.

Понеже снимам на филм от 100 АСА (Фомапан диапозитивен), ми се налага да използвам филтри. Виждате купчинката с филтри, в ръкохватката има място за два филтъра, там държа 2хсив и 4хсив филтри, с които си донаждам. А като правило винаги ползвам жълтия филтър, че да ми „регулира тоновете“. Пробвах да снимам с два филтъра и да ви кажа, че не забелязвам винетиране някакво особено или пък невероятна загуба на острота, не че я има тази невероятна острота при тази камера : ) Май ще пекне слънце? Значи филмът мога да го снимам като 100 АСА, като 50 АСА с жълт филтър, като 25 АСА с жълт и 2х сив и като 12 АСА с жълт и 4х сив филтър. Скоростта на обтуратора при 16 кад/сек е 1/30 сек, която е фиксирана (за разлика от другата ми камера, която снима на 1/55 сек при 16 кад/сек с възможност за промяна на ъгъла до 1/125 сек). Тоест при слънчево време и скорост 1/30 сек и чувствителност на филма 25 АСА на вас ви трябва бленда 16, а това е лимита на машинката. Затова е хубаво човек да има запас.

Кинокамерата има и режим самоснимачка, но за съжаление пружината не издържа дълго (издържа колкото като е била нова, но с 2 метра с едно навиване сме за никъде – това са към 30 сек, иначе има и по-луксозни камери, които са оборудвани с пружина със запас да транспортира 5 метра филм, което е прекрасно …V…). Малко обърках последователността на тази публикация, стана хаотична, трябваше да кажа първо за самия филм, че една ролка от 10 метра е с продължителност от 4 минути при 16 кад/сек, че е с широчина 16 мм и се снима на два пъти – първо едната надлъжна половина, после другата и след проявяване се реже надлъжно с едно специално ножче, наречено цепачка. То за обработката сигурно ще пиша допълнително.

Мислех да ви запозная и с диапозитивното проявяване за фотографски цели, но вчера вечерта се отказах, понеже забелязах, че скенерът ми има проблем със сканирането на черно-бели диапозитиви Фомапан. По природа те са високо контрастни (гама 1.1) и това също означава, че са бедни на тонални преходи. Идеални са за прожекция и презентации, но после става трудно копирането на хартия – ще ви трябва диапозитивната хартия на Илфорд, а тя е скъпа. От една страна проявяването е по-скъпо и по-трудоемко, от друга – сканирането и от трета – получаването на фотография на хартия. Няма нужда да си го причинявам това : )

За протокола само отбелязвам, че ако не долюбвате чешките диапозитивни филми, можете да ползвате Тмакс100 или 400, както и ФП4 и ПанФ50, но трябва да съобразите промяната в чувствителността при диапозитивното проявяване, а чувствителността зависи и от избраната рецепта. Просто се заредете с търпение. Или използвайте предписанията на Илфорд, ако решите да използвате техните филми. Има ги посочени в сайта им.

Иначе истинското кино се прави по негативния процес – негатив – позитив и там се получава гама 0.65 (нормална). Това е киното. Но в този случай е необходима машинка за прехвърляне на негатива в позитив, за което може да се използва една преправена кинокамера, но за тази разработка – когато му дойде времето : )