Етикети

, , , ,

Оказва се, че разделих кокошките от курника. Нали писах за оскъдната светлина, а забравих да покажа какво получих с цветен филм?

Цветно аз почти не снимам, защото ми е много трудно да харесам цветовете около мен. А и самите цветове са доста взискателни – за да се възпроизведат добре, те не трябва да са недоекспонирани, не трябва и да са преекспонирани. Въобще – мъка.

И за да бъде мъката пълна, аз реших да добавя и … лошото време.

Използвах филм Кодак Портра 400 АСА, който недоекспонирах. Пробвах недоекспониране с една бленда, с две бленди и три бленди – тоест 800, 1600 и 3200 АСА. При 800 АСА много трудно някой би открил разлика с нормално експониран филм. При 1600 АСА започва да си личи, че нещо не е наред, а при 3200 АСА тотално цветовете се объркват и човек си казва, че каузата е изгубена. Негатив без плътност, една червенееща мацаница.

Цветните филми могат да бъдат коригирани при проявяване – за да се получи това, което се обозначава на английски с думата „пуш“, но тъй като фотоателиетата, които предоставят тази услуга, не са толкова много, реших да не пиша за това и просто недоекспонирах филма.

Лелката във фотото бе една смела дама на средна възраст, която намота проявения филм около пръстта си, а после, за да влезе в кутийката от филм, го натегна с допълнително въртене – в резултат на което получих един невероятно надран филм. Обаче нали е тест, не забелязвайте. Кадърът съм го оставил почти както излезе от скенера, защото не бих желал да създавам грешни впечатления, митове, илюзии. Но с една лека доработка с обработваща програма човек може да скрие леко някои недостатъци, получени от огромното недоекспониране.

Bordeaux-2013-007

Данни за тестовия кадър: обектив 40 мм / бленда 2 / 1600 АСА без корекция в проявяването / филм Кодак Портра 400.

Цветовете не са реални, това е ясно. При филма нямаме реални цветове. Всеки филм е не просто матрица за еднократна употреба, той съдържа в себе си и цветен профил, който се изменя при преекспониране или недоекспониране. И колкото по-драматично е недоекспонирането или преекспонирането, толкова по-драматично се изменя и цветния профил на филма. Тук аз промених леко цветовете така, че да ми харесват на мен. Може червеното да ви идва в повече, или пък лилавото, можете да коригирате при сканиране / копиране, всичко е въпрос на вкус. Нямам престава какви би трябвало да са „реалните“ цветове, защото филмът не е диапозитив, че да мога да му видя истинските цветове.

Според мен, ако човек желае да снима на цветен филм, то той на първо място трябва да си осигури светлина. Но ако няма възможност – може да недоекспонира.