Етикети

, , ,

Bordeaux-2012-165Светът е абсурден – един парадокс. И по този парадоксален начин в него се преплитат черното и бялото, илюзиите и реалността, сенките и светлината. В този абсурден свят има хора, но има и кукли, които живеят собствен живот, а част от хората на свой ред живеят нечий друг живот.

Bordeaux-325Витрината – един вид барикада, с манекените от едната й страна и хората от другата страна, рисуващи реалност и илюзия – хора без собствен живот – живи тела-автомати, които се лутат без цел и посока, които се явяват антипод на пластмасовите манекени.

Bordeaux-2012-327Не става ясно дали манекените са зад стъкло или пред стъкло – къде е истинската витрина, кои са нещата, които се продават – техните одежди или нашите души.

Bordeaux-125Аз съм от страната на улицата, от тази гледна точка аз снимам магазини, в които хората пазаруват, но ако обърна обектива, какво ли би се получило? Бих видял колко непостоянни са хората. А манекените? Вероятно те биха се явили един вид стожери на нашето настояще – ориентир къде е това “тук и сега”.

Bordeaux-218Манекените ни наблюдават, потънали в едно тихо съзерцание и рядко коментират нашите постъпки. Техните реакции, подозирам, остават скрити за нас – обикновено ние оставаме слепи за чуждата истина. Не съм разговарял лично с манекените, но съм склонен да вярвам, че от тяхната гледна точка витрината е всъщност улицата, а хората с пластмасови души, съответно – манекени.

Bordeaux-207Привидно – фотография, рожба на статичността, но отвъд границата на илюзорната реалност или реалната илюзия, оковала нашите възприятия, се разкрива един вълнуващ свят – изпълнен с чувства, мисли и постъпки, които рисуват детайли от различни преживявания – една мозайка, в която всяка нейна част, освен част от цялото е и самостоятелна мозайка.

Bordeaux-2012-315