Етикети

, , ,

Това е една малка бележка. За едно съвсем маловажно събитие. До преди два дни не бях ползвал фабричен позитивен проявител /с изключение на проявителите на Иван Иванов от Русе и на един проявител на Фома, който дори не помня какъв беше, но това беше преди повече от 10 години и един-единствен път/. И понеже на Коледа стават чудеса, то чудото и не закъсня. Дядо Мраз мина рано сутринта, пихме по едно кафе и се оплака, че му се налагало да се преправя на дядо Коледа по конюнктурни съображения, и ми остави една бутилка проявител Ilford Multigrade. Аз мислех да му кажа, че няма нужда, защото аз от години си бъркам АГФА 125 / Д 72 и съм много доволен от резултата, но той беше категоричен, че ако ще копирам на Мултигрейд хартия, да ползвам този проявител. Ми хубаво.

Копирах на хартия Ilford Multigrade IV RC DeLuxe. Повечето от негативите ми имат такава плътност, че не се налага да използвам филтрация. С други думи използвам хартията при градация 2. И в тези случаи аз разлика между моите ръчноприготвени проявители и фабричния Multigrade не видях. Но каква бе изненадата ми, когато се наложи да вдигна контраста на хартията за един негатив! По принцип видя ли, че кадърът сивее, от 2 скачам на 3 и после или отнемам контраст до 2.5 или засилвам до 3.5 или 4, а в редки случаи – и до 4.5 или 5. Е, сега се оказа, че още при 2.5 разликата в контраста стана доста видима. А такава видима разлика аз преди забелязвах при градация 3. При градация 3 копието бе значително по-контрастно, а при по-високите филтрации – невероятен контраст. И се оказа, че хартията доста пъргаво реагира на малки промени в контраста. И червения филтър го използвах в границите 20М-30М-45М /градация 2.5 до градация 3/. А преди вдигах повече контраста

За протокола отбелязвам, че копирам на Durst M370 с цветна глава, разграфена до 170 и използвам само червения филтър. Преди бях пробвал да използвам комбинация от жълт и червен филтър, но не ми стана ясно каква е целта на начинанието. Уж да се намалят разликите в експозицията при промяна на контраста, но аз винаги пускам проби, защото предпочитам да съм сигурен за дадено решение.

Или с други думи – аз открих топлата вода. Преди бях използвал един фенидонов проявител на Илфорд по предложение на Никола от Севлиево /да ни е жив и здрав!/, но хартията нещо се лигавеше – стоеше сива при градация 4 или 4.5 – и вчера се оказа, че са ми останали 3-4 листа от нея. Пробвах я, колкото да видя какво става. Хаха. Ами че тази хартия със сигурност не е в срок – нужната експонация се оказа около 3 пъти по-дълга от на новата ми хартия, а копието сивееше невероятно. И точно такъв резултат аз получавах едно време в Братислава – вече разбирам, че просто съм си купил от фотото някакъв стар пакет хартия, а братята словаци не са сметнали за нужно да ми го кажат.

Тогава аз унищожих два пакета от този тип. Въртях проявители, сменях разреждания, филтрации на главата, какво ли не изчетох… а то просто хартията била калпава. Хаха. Е, не правете така. Не ползвайте стара хартия за първите си опити с вариоконтрастна хартия и цветна глава, защото няма как да ви се получат снимките. Няма как да се учите с калпави консумативи. Хартията с променлив контраст е нетрайна. Не е като старата Фохар.