Етикети

, , ,

Преди няколко години се запознах с един проявител, който много силно ме респектира. Това е проявителя на Жан Фаж, френски моден фотограф от 50-е и 70-е години на миналия век. Самата рецепта не е много известна по форумите, понеже в силните години на филма западните любители не са си забърквали сами фотографската химия, а са ползвали това, което има по магазините /а в онези години това е било повече от предостатъчно – имало е всичко!/. В един момент Жан Фаж посещава Съветския съюз и соцблокът, бидейки беден и ограничен откъм разнообразие, поема жадно рецептата му. Рецептата е публикувана в Советское фото и вероятно в други соцсписания.

Разглеждайки състава на този проявител, ще ни направи впечатление следното:
1. Проявителят е двуразтворен, но реално не е истински двуразтворен проявител. Първият проявител е изравняващ /разработва почти еднакво сенки и светлини/, нискоконтрастен, вероятно дори дребнозърнест /няма никакво ускоряващо вещество/, а вторият проявител е с нормален контраст. Той дава плътността на негатива. Проявителят не съдържа противовоалиращо вещество, понеже за времето в първия проявител, се освобождават достатъчно бромиди. Подобни проявители вероятно има доста малко, понеже аз досега друг такъв проявител не съм срещал /а и това е проявител с три проявяващи вещества/. Първият проявител, разработвайки детайла в светлини и сенки, е причината за „страшното черно“ – като детайл и разработка /бидейки „разреден Д 23“ – бонбон!/, а втория проявител е отговорен за запазения детайл в светлините. В старата публикация съм написал, че дава изравнени негативи, но сега по-скоро бих казал „балансирани“.

* * *


2. Времената за проявяване с този проявител не се променят за филми с еднаква чувствителност. Това е невероятен плюс, особено за хора без голям опит или пък за хора, снимащи на различни емулсии /не се налага да си проявяваме филмите един по един, заради различните времена на обработката/.
3. Проявителят е за еднократно проявяване – чрез разреждане 1 : 20 /1 част проявител и 19 части вода/ – което от една страна означава, че ще имаме идентични резултати всеки път /няма изтощаване/, но също означава и да не очакваме изглаждане на зърното като при проявителите с висока концентрация на сулфиди /като неразреден Д-76/. Самата работа с проявител, който е за еднократно проявяване е лесна – темперира се водата и във вече темперираната вода се добавя проявителя. Това може да бъде и чешмяна вода, като си играем с термометъра на мивката, докато се получи желаната температура, а може и да работим с дестилирана вода.
4. Този проявител не се продава в търговската мрежа, но можете да си го поръчате от Иван Иванов от Русе /фотограф-химик, в продължение на над 20 години е произвеждал фотографска химия за нуждите на северна България, можете да се свържете с него през фото-форума, той е с ник ivanushka/ или от един невероятен младеж от Севлиево, Никола Дюлгяров, който присъства в списъка ми с блогове от дясно на този текст. И двамата могат да ви приготвят различни рецепти по ваше желание на достъпни цени.
5. Трайността на проявителя не е установена. Аз съм работил с проявител на 1 година без да забележа проблем в работата му. Такова мнение дават и други любители. С две шишета от 1 литър вие можете да обработите 40 филма /ако взимате по 25 мл на филм за 500 мл работен разтвор/ или 60 филма /ако взимате по 15 мл за 300 мл краен обем/. Аз снимам между 30 и 60 филма годишно и 1 литър ми е напълно достатъчен. Въпреки, че дозата ми позволява да работя с 300 мл проявител, приготвям 500 мл /искам да съм сигурен, че осигурявам достатъчно проявител като количество вещество за проявяването – в противен случай може да се наложи да удължа с 20 до 30% времето за проявяване при обем под критичния – има един закон в химията – закон за действието на масите на Гулдберг и Вааге/. Подозирам, че няма да има нужда от удължаване на времената при 300 мл, но това трябва да го проверя.
6. Ако използвате Д-76 /той е с ресурс 24 филма за 3.8 литровата опаковка/, то вие ще трябва да закупите 2-3 опаковки, за да достигнете ресурса на 1 литър Жан Фаж. Това не е само икономия на средства, но и на суровини.
7. При проявяването не изливам разтвор А в подготвен съд и към него да добавям разтвор Б, а просто наливам разтвор Б в корекс-дозата. Възможно е да има разлика /защото в първия случай ще имаме окисление на малкото останал проявител с едно краткотрайно гладно проявяване/. Това ще бъде тествано по-нататък. Вие по-добре карайте по описанието : ) Да не ме овикате после, че не се получила картинката…