Етикети

, , ,

Тук вали от две седмици. Облачно едно такова. Температура 15 градуса. Просто ми идва да завия, гледайки към статива, камерата обскура, филмите, Минокса, и всички останали филмови бойци, които лежат по лавиците и стенат. И сред стоновете на страдалците аз реших да напиша едно ревю за най-новия член на моето филмово семейство, а именно Fujifilm instax mini 25.

Технически погледнато това е едно изключително смешно фотоапаратче. Обаче аз почти една година снимах с едно подобно смешно фотоапаратче и точно поради тази причина реших да запазя смеха си за по-късен момент. И не сбърках : )
Фотоапаратчето работи с мини моменталния интегрален филм на Фуджифилм. Снимките са с размер на дебитна карта. В една касета се помещават 10 снимчици. Батериите са отделно от филма и са предвидени за 30 касети. Хубавото в случая е, че са фотоалкални батерии /които са с голям ресурс и компактен размер/, за разлика от обикновените АА батерии, с които работи FUJIFILM Instax Mini 7S – в него влизат 4 АА батерии, което го прави доста по-тежък и доста по-обемист. Касетките се продават в единични или двойни опаковки, които за моя изненада са на почти една и съща цена от 16 евро. Погледнах европейския Амазон и там касетките са на цена около 19 евро. А във фотото до нас /на 5 мин пеша/ единичните касетки са на цена 15 евро, но пък получавам усмивка от продавачката. За съжаление тази усмивка не ми върши работа и отидох във фотото на центъра, където ми продадоха две касетки за 16 евро. Див и щастлив.
Фотоапаратът има две зони на фокусиране – близък план 0.5 м – 2.5 м и далечен план 2.5 м – безкрайност. Има маро леща, която дава възможност да се снима от 35 см до 50 см. В ръководството за ползване на фотоапаратчето пише, че ако си мислим да снимаме от половин метър, то просто да използваме лещата. Ако използвате макро лещата не е желателно да използвате визьора, а да просто да насочите обектива с вяра в утрешния ден, понеже паралаксът е толкова голям, че визьорът за близки разстояния е неизползваем. Но пък за разстояния от 1 метър нагоре е идеален. Светъл, с централна точка /не ми е ясно какво показва тази централна точка?/. Сладурско фотоапаратче.
Освен двузоново фокусиране имаме на разположение и няколко режима на снимане:
* Автоматичен – при недостатъчно осветление се включва светкавицата, а при дстатъчно не се включва. Самата светкавица е достатъчна за обекти до 2.5 м.
* Запълваща светкавица – светкавицата сработва винаги. Този режим е идеален за снимане на обекти на по-светъл фон – и да ви призная, това е режимът за снимане в облачно време. Макар че… има ли смисъл да се хабим да снимаме при кофти светлина? Все пак този филм е трепач за снимане в слънчево време със сенки! Тоест – може по изгрев, може по залез, есенно, пролетно време, когато слънцето е ниско, или пък просто сутрин или следобед, но не и за лятното обедно слънце. Все пак е с чувствителност 800 АСА! Което моменталически означава, че нямате шанс да направите снимки на морето по обед! Както и нямате шанс при насрещна светлина или кофти странична. Смилете се над двулещовото 60-милиметрово обективче, което не вярвам да има някаква особена просветка.
* коригиране на експозицията с + 2/3 или с – 2/3. Не искам да звуча грубо, но бих се радвал да имаше възможност за трикратно коригиране – тоест освен 2/3 да имам + или – 4/3, както и + или – 2.

Снимането на филм, който се проявява на момента, означава също, че трябва да имаме предвид и околната температура. Фуджифилм са посочили за работна температура диапазонът между 5 и 40 градуса по Целзий, макар че бих могъл да кажа, че при 15 градуса снимките, които направих при естествена светлина останаха леко недоекспонирани. Дали това е от температурата или от настройките на фотоапарата, не мога да кажа все още. Подозирам, че при хубаво осветление този проблем ще отпадне. Все още не ми е ясно нито как е настроен светломера на този фотоапарат, нито какви са му алгоритмите. Затъмних при следващите снимки, но ефектът беше слабоизразен. Също така забелязах, че клетката за светломера взима светлина от долната част на кадъра, което моменталически означава, че ако там е по-тъмно /както беше и случая/, то снимката ще бъде преекспонирана. Затова обърнах фотоапаратчето на обратно и имаше ефект. Проучването ще продължи при хубава светлина, че в тази боза не ми се хаби филм. И тогава ще покажа снимки, защото към момента имам само няколко снимки за спомен.

Това е хубава машинка. Аз ще я използвам при снимане на портрети – като средство за моментална визуализация, също така и като средство за пропаганда : ) Ако смятате да правите сериозна фотография, може би е по-добре да си набавите по-големия брат, работещ с по-големи филми.

Накратко: „Бихте ли препоръчали на приятел?“ Отговор: „Препоръчвам!“.