Етикети

, , , ,

Аналогов или дигитален? Филм или цифра?
Не очаквахте, нали? Години след като филмовата фотография спря да бъде това, което беше, някой да пусне тема „филм или цифра“!!! Шегувам се.
Това няма значение. Но има значение друго. За мен е препоръчително хората да започват с фотоапарат, който им дава възможност да изявят своите творчески способности. Един фотоапарат, чрез който те да могат да покажат на света какви са техните идеи, какъв е техния вътрешен свят. Тук някой би казал, че един механичен филмов фотоапарат е уникално артистично средство за проявяване на скритите ни творческите способности. Обаче, за да изкараме от фотоапарата дори не максимума, а просто читава картинка, от нас се изискват голям по обем знания и опит. И то не разтеглени във времето и  пространството, а всичките накуп. Е, тогава това в никакъв случай не е добро начало. Това е просто една трънлива пътека на самоизтезание и наказание.
Преди години сигурно бих казал, че е най-добре да се снима на филм с нормален обектив – пълна механика. А вероятно и бих давал глас за някоя престижна, скъпа марка фотоапарати. За да е мъката пълна. Днес препоръката ми е – семпъл фотоапарат – ако искате да снимате, да ползвате фотоапарата и да можете безпроблемно да получите фотография с желаната от вас естетика – защото една фотография въздейства най-вече посредством естетическите си качества – най-добре е фотоапарат с електронни скорости и автоматичен фокус с варио обектив. Не ви трябва средноформатен Хаселблад, Мамия или Зинар. Ако освен електронните скорости /тоест приоритетна бленда/ имате и напълно автоматичен режим на работа – още по-хубаво. А хубаво би било да можете да заключвате експозицията и фокуса /избор на централна автофокусна точка/. За да можете вие да избирате къде да попада фокусът във вашите кадри. Нали вие сте твореца, не фотоапаратът?
Аз съм малко старомоден и сигурно бих искал визьор. Но това е заради нещата, които снимам и заради начина, по който снимам. Ако вие снимате по различен начин, значи може и да не ви трябва. Но ако обмисляте да си купите фотоапарат и се чудите дали ще ви трябва визьор, просто вземете модел, за който има електронен визьор. Така лесно ще можете да се оборудвате без да сменяте фотоапарата. Май пропуснах да кажа, че никога не съм притежавал свой собствен огледално-рефлексен фотоапарат? Естествено, че той няма да ви ограничава, просто ще стряскате хората по улиците, ако решите да снимате навън : ) . Щтрак-щтррак.
Днес има вече много хубави дигитални безогледални системи, които са много добър старт. А във филмовия свят – безогледалните системи са доста по-разнообразни и многобройни  – там изборът е невероятно голям! Но ако вече имате огледално-рефлексен фотоапарат – ползвайте го. Със сигурност има какво да усъвършенствате в работата си с него. Не си харчете парите за техника! Важно е в крайна сметка – направили ли сте своите кадри, или не сте ги направили. Останалото е второстепенно. Няма значение дали не сте ги направили с Лайка или с Контакс : ) Снимайте!
В крайна сметка знаете кой е най-добрия фотоапарат – този, който носим със себе си. Няма смисъл първият ни фотоапарат да ни обременява със своята маса и размери, а вместо него в изненадващи моменти да снимаме с телефона. А имаше и друг израз – „най-добрият фотоапарат е този, който оставих сутринта в нас“. Е, то това е малко „законът на Мърфи“ във фотографията : )
Затова на филм – за старт препоръчвам формат 24х36 мм, а за дигитал – от скромни сапунерчици до 18х24 мм. Стандартно варио 2-3Х върши прекрасна работа. И ако наистина искате да снимате, вие ще направите снимки. Никой не може да ви спре.
Може би очаквахте да ви дам конкретни модели? Но всеки фотоапарат е различен и само вие можете да знаете какво искате да снимате. Ако искате да снимате като мен /погледнете галерията ми във фликр/, то всеки фотоапарат би бил подходящ – а ако имате много пари, Fujifilm X10, Fujifilm X100, Fujifilm XE-1 и Fujifilm X-Pro 1 ще ви свършат прекрасна работа. Но не ми вярвайте сляпо, вие преценете на място.