Етикети

, , , , ,

„Бележки по Фотография“ – така бих нарекъл съвкупността от публикации, които ще се появят през следващите дни в рамките на този блог.

Първоначално възнамерявах да хвана едно съдържание на един подобен курс по фотография за начинаещи и по всеки въпрос да дам моите бележки. Обаче вчера се замислих, че това няма как да стане. Сега ще ви разкажа защо:

1. Курсовете за начинаещи започват с избор на фотоапарат, плюсове и минуси на отделните системи. За мен е непонятно за какви плюсове и минуси говорим, като участниците вероятно не са наясно какво им се снима. В повечето случаи те биха казали – „Ама как? Ще снимаме портрети, пейзажи, улицата, натюрморти, деца?“ – Е, то това е почти всичко – без диви животни, извинете. Плюсовете и минусите на отделните фотоапарати са във връзка с това, което ще снимаме. Един Zeiss Ikon ZM е с много големи минуси при снимане на диви животни, например.
2. Особености при работата с дигитален фотоапарат – бленда, скорост, исо и прочие. Това е хубаво, обаче какъв е смисълът, ако не е ясно какво трябва да се получи? Имаш една машина, на която се научаваш да й въртиш копчетата насам-натам. Толкова.
3. Видове светлина – лекция, пригодена за студийни цели. Преди години бях чел подобни книжки за начинаещи. Обаче така и не си направих домашно фотостудио. И много малко познати си направиха. А уж всичките снимат. Това ми прилича като да се запишеш на любителски курс за оператор и да те бутнат в някой от паливионите на Киноцентъра да снимаш сцени от филми. Ми ти павилион нямаш у дома си.
4. Особености на работа с цифрови апарати в студио – ами мисля, че стана ясно, че ми е непонятно изобщо защо начинаещ любител трябва да се пъха в студио.
5. Основи на композицията, цветна хармония, ДОФ. За мен наличието на БОКЕ моментално означава ОТСЪСТВИЕ НА КОМПОЗИЦИЯ. Неминуемо и неизбежно е. Ако имате една шапка на фокус и всичко около нея е размазано, каква ни е композицията? Какви елементи сме включили в кадъра си и какви отношения се създават между тях?
6. Следват „как да снимаме“ – портрети, пейзажи, туристически снимки, сватби, погребения и прочие. Тук коментар е излишен.
7. Преглеждане на авторски портфолия.
8. Работа с обработващи програми.

* * *

Ето какво предлагам аз:

1. История на Фотографията.
2. Естетика на фотографията – или какво е фотографията.
3. Елементи на една фотография. Преден, среден и заден план. Връзки между тях.
4. Композиция – или подреждане на елементите в пространството.
5. Внушение и идея.
6. Светлина.
7. Решителният миг.
8. Видове фотоапарати. Основни конструктивни възли.
9. Практически занятия. Бленда, скорост, фокусиране, цветен баланс.
10. Преглед на авторски портфолия.
11. Жанрове във фотографията.
12. Обработка на фотографиите.
13. Фотографи, чиито имена трябва да знаем.
14. Фотографи, които ни впечатляват. Събеседване с курсистите.

И мисля, че тези теми са достатъчно за един курс за начинаещи.