Етикети

, , , , ,

Аз малко от краката за главата – първо проявихме филма, а сега ще започнем да търсим подходящото оборудване. Не мислех да пиша на подобна тема, но вероятно се налага, за да има систематичност. Ей така, от любов към каталога.

Вие имате два варианта – да си закупите нещата втора употреба /от България или от Европа/, или да си ги купите нови /също от България или от някъде другаде/. Въпрос на финанси и политика. Това не е фотографски въпрос. Ще започна с избора на нови корекс-дози:

1. Патерсон. Ингилизи. Няма лоша стока.

Имат дози с няколко размера. Ролките за навиване на филма имат две метални сачми, които при навиване на филма улесняват многократно навиването – те поемат филма и не е необходимо да придържаме филма с пръсти, както е необходимо при Йобо и в същото време възпретятстват размотаването на филма. Идеални. Тяхната каскада за бързо миене е съвместима с Йобо. Ролките обаче не са. Патерсон произвеждат доста работи, разгледайте. Дозите Патерсон могат да се ползват с темпериращи кутии НОВА /поддържат постоянна температура, задължителна за цветното проявяване, но то цветното филмово отпадна като вариант за печат/. Ето ги и другите англичани от НОВА.

2. Йобо. Немци. Дозите са пригодени за техните процесори за цветно проявяване. Е, не всичките, а някои. Надали ако четете тези редове с идеята да научите нещо, вие ще си купите скоро процесор, защото със затихващите функции на цветната фотография и липсата на нормални филмови цветни услуги аз не виждам смисъл от инвестиране в подобен род техника. Спиралите на дозите нямат метални сачми и е необходимо човек сам да притиска филма с един пръст, докато го навива навътре, а после като връща ролката и има опасност филмът да се върне, да го притиска с другия пръст. Общо взето за нормални хора  не е съвсем трудно, но не е и съвсем лесно. Ако мислите да си купите първа доза, не ви съветвам да е Йобо.

3. Кайзер / АР. Немци и испанци на куп. Дозата е на Кайзер, но от години и испанците произвеждат доза с характеристиките на „кайзерската“.

Голяма част от аксесоарите им са общи, ролките са идентични и са най-удобните за ползване – освен метални сачми имат и улеи, в които върви филмът и е невъзможно той да се размести, да влезе на криво или да стане фал и да не намотаем филма в дозата. Отворът в дозата е по-малък и Йобо-каскадата не влиза. Препоръчвам това да бъде първата ви доза. Застраховката е най-голяма. А иначе подредбата я извърших въз основа на популярността на дозите сред фото-любителите.

Това са производителите днес, а иначе вие можете да си купите нещата от България /малки обяви, форум, Фотосинтезис /нямам отношение никакво с тях/ или да поръчате от Мако – Ханс О`Ман.

Ако обмисляте да си набавите необходимите неща втора употреба – погледнете какви са цените в ибей. Ако обмисляте да закупите нещата от България, бъдете внимателни, защото старите руски, полски или незнамквиси дози са калпави, работата с тях поражда доста въпросителни и в крайна сметка може да се наложи да си купите нова доза. Все пак една нова доза струва колкото 8 филма, а ще можете да я ползвате поне 10 години.